Návody

Domáci voskový obrúsok na jedlo-návod

V tomto článku priblížim výrobu voskových obrúskov, ako ich robím ja doma. Potrebujete len látku, včelí vosk, papier na pečenie a žehličku (prípadne rúru) 🙂 Obrúsky používam veľmi intenzívne už rok, tak pridám aj nejaké tipy o údržbe a o tom, na čo všetko sú vhodné a na čo naopak nie. Ak máte kúpený voskový obrúsok a prestal plniť funkciu, môžete ho obnoviť, o tom tiež píšem.

Bzzz. Čo sú voskové obrúsky a prečo vlastne?

Voskové obrúsky (včelobaly, apipacky, včelobrúsky, voskáče…) sú väčšinou bavlnené alebo ľanové obrúsky napustené včelím voskom, prípadne ďalšími látkami ako ojelmi, živicou. Vďaka tomtuto ,,povoskovaniu” sa látka stane nepriepustná, pevnejšia. Teplom pod rukami vosk mäkne a tak môžete voskový obrúsok vytvarovať do rôznych polôh, preto bude pekne držať aj na miske (bez gumičky!), zabalíte tam polovicu cukiny a dáte do chladničky na neskôr, použijete ho na chlebíčky na desiatu či okolo fľašky s vodou, ktorá náhle začala tiecť, ale vyriešili ste to-lebo ste mali v kabelke obrúsok! Ha!

U rôznych výrobcov týchto obrúskov sa dočítate, aké sú super, antibakteriálne, nezávadné, paropriepustné, prírodné, eko, zero-waste a bla bla bla. Ja som imúnna voči týmto superlatívom, pre mňa osobne je to obrúsok, ktorý dokáže nahradiť plastovú fóliu alebo sáčok (mikroténové vrecúško, ehm ehm), nebojím sa doň jedlo zabaliť, po použití väčšinou len strasiem omrvinky, prípadne opláchnem vodou.

Jéjda ďalšia eko blbosť, tak to nepotrebujem!

Vy možno nie.

Kto ma poznáte osobnejšie, viete, že si zo zdravotných dôvodov musím všetko jedlo pripravovať vlastnoručne. Takže hocikam idem, musím si zobrať svoje jedlo zo sebou. Aj do reštaurácie, keď už tam musím ísť kvôli nejakej oslave. V pohode, už som si zvykla.

Obedy ako polievky, cestoviny s omáčkou si nosím normálne v plastovej dóze (pri zohrievaní prekladám na tanier samozrejme). Teraz nebudem hovoriť, koľko dóz mi už všademožne ,,zmizlo”… Voskový obrúsok mi zatiaľ vrátili, asi sa ho báli 😀

Na kopec vecí menšieho či zvláštneho tvaru sú dózy naprd. Pardón. Dajte do dózy žemličky, muffiny, palacinky!, quiche, pizzu (hoc takú moju fejkovú, ale trojuholníky mám originál) alebo jeden kúsok koláča. Nechcem so sebou nosiť vzduch. Takže logické riešenie je predsa zobrať plastový sáčok. Mne to už liezlo na nervy. Preto voskové obrúsky, ktoré splnia úplne rovnakú funkciu.

Z Bratislavského dobového pikniku (piknik-keď sa konečne necítite divne s vlastným jedlom) a aha ako mám zabalené slané pečivo?

Materiál a suroviny

  • látka najlepšie bavlnená alebo ľanová (považujte za samozrejmosť, že ju pred výrobou obrúska vyperiete!)
  • včelí vosk (mám vosk priamo od včelára. Môžete použiť aj včelie sviečky, ak v nich nie sú žiadne prídavné látky ako farbivá). O tom koľko vosku hovorím nižšie.

No to je všetko. Okrem vosku sa odporúča pridať olej (napríklad ľanový, jojobový), aby boli obrúsky mäkšie a vosk sa nedrolil. Nedávam, vosk sa časom aj tak bude droliť, aj to sa ale dá zachrániť, píšem nižšie.

Rozmery

Ak sa chcete inšpirovať tým, čo sa predáva, je to napríklad 20×20, 25×25, 35×35, 40×50 cm.

Moje rozmery sú také z brucha, väčšinou aký mám zbytok látky, taký mám obrúsok 😉 Najradšej mám dva cca 48×38, ktoré točím stále dokola. Na palacinky mám 50×50. Potrebujete voskový obrúsok na odloženie načatého xy (zeleniny, ovocia) do chladničky? Stačí aj ten najmenší.

Začneme s látkou

Po navoskovaní včelím voskom všetko dostane jemne žltý nádych, to by ste si mali uvedomiť. Teda ak ste vizuálny kajnšmetke, z praktického hľadiska je to jedno. Mám plnú izbu látok, tak si môžem vyberať.

Látku vraj nemusíte začisťovať (aspoň čo som videla, veľa predajcov to nerobí). Za toto nedám ruku do ohňa, podľa mňa sa skôr či neskôr okraje začnú párať a púšťať nitky. Preto ja začisťujem (dvojnitným rolovacím lemom) a ak si pridávam robotu, nech. Ak nemáte stroj, neriešte.
V skutočnosti som nevedela odolať a neviem spraviť nič bez šitia.

Rôzne postupy

Teraz už stačí dostať vosk na obrúsok, roztopiť ho a nechať látku voskom nasiaknuť a stane sa z neho voskový obrúsok. Alebo voskovaný?

V podstate sú dva postupy. Vosk roztopíte na vodnom kúpeli a potom napríklad štetcom obrúsok natriete. Neskúšala som. Pretože sa mi nechcelo kupovať nový štetec, asi uznáte, že ten od farby či laku by nebol úplne kóšer.

Alebo vosk za studena nastrúhate a roztopíte žehličkou/v rúre. Obom týmto verziám sa venujem.

Strúhanie

Včelí vosk strúham na klasickom strúhadle na tých širších otvoroch.

Ešte lepší je vosk vo forme tenkých plátov, tzv. ,,medzistienky”, vyrábajú sa z toho aj točené sviečky. Ušetríte si dosť práce, lebo ho stačí natrhať!

Topenie pomocou žehličky

Verzia prvá je zažehlenie.
Aby sa vosk nevpil do stola a neprilepil na žehličku, používam papier na pečenie.

Takže si spravím sendvič
stôl (v mojom prípade doska na žehlenie-to žltozelené s buldočkami),
papier,
látka,
vosk,
papier,
žehlička.

Papier na pečenie musí byť!

Vosk sa snažím naniesť rovnomerne. Platí pravidlo: menej je viac! Vždy môžete pridať viac hoblín, ak nestačí. Ak to preženiete, obrúsok bude po vychladnutí veľmi tvrdý a bude sa naozaj rýchlo drobiť-hlavne ten prebytočný vosk z neho.

Koľko vosku? Urobila som pokus a na obrúsok z jemnej bavlny 36×41 cm som potrebovala 16 gramov. Záleží to ale aj od látky, hustejšie tkané a hrubšie určite pojmú viac. Farmaceuticky-quantum satis.

Teplotu nastavujem tak na jednu až dve bodky. Vosk má teplotu topenia okolo 65°C, takže to stačí. Pozor, nad 200°C vraj horí! 😮

Po chvíli uvidíte, ako sa vosk topí:

Šúcham žehličkou a snažím sa ho dostať všade, kým je tekutý. Na vzduchu tuhne naozaj rýchlo. Keď niekde vosk chýba (spoznáte podľa svetlejšej farby), doplním hoblinky, ak je ho niekde priveľa, zotriem časťou obrúska, na ktorej ho je málo.

Menej je viac

Ako som hovorila, menej je viac a mne sa práve podarilo nakydať tam toho príliš.

Na pohľad asi vidíte miesta (akoby šmuhy po stvrdnutí vosku), kde som to prehnala.

Na miesta, v ktorých je vosku priveľa používam ďalší obrúsok, ktorý idem voskovať. Jednoducho ho tam položím a zažehlím (stále cez papier na pečenie), prebytočný vosk z obrúsku 1 vsiakne do obrúsku 2.
Pri poslednom si logicky musíte dať naozaj pozor, inak sa zacyklíte a nikdy neprestanete! Ďalší obrúsok, ďalší obrúsok,… 😀

Ukazovala som na malom, ale spravíte aj väčší, akurát ho treba poskladať a viackrát poprekladať, aby sa vosk dostal všade.

Topenie v rúre

Druhý spôsob je roztopenie vosku v elektrickej rúre. Nastavujem teplotu 80°C,

položím na plech s papierom na pečenie, vosk pekne rozprestriem,

väčšie obrúsky jednoducho poskladám na polovicu alebo na štvrtiny, aby sa mi tam zmestili. Vosk dávam aj na tie poskladané časti, opäť menej, nejaký k nim prejde z hornej vrstvy a vždy sa dá pridať.

A šup s ním do pece!

Prekladám, pridávam hobliny, otáčam. Až je vosk na všetkých miestach. V rúre to trvá o dosť dlhšie, na druhej strane sa ,,to robí samo”.

A je ho priveľa-pri tejto metóde to spoznáte pomocou vosku všade okolo na papieri.

Nič nie je stratené, použijem ďalší obrúsok, ktorým ho obalím a ten prebytočný vosk vsiakne. Hovorila som už o zacyklení?

Pri tom strúhadle ste asi zdesene rozmýšľali, ako ho potom očistím? (Ide to aj mydlom a teplou vodou) Vložím ho piecť s posledným obrúskom. Neprídem o vosk a strúhadlo vylezie čisté. Som génius.

Použitie a údržba

Už som ukazovala, voskový obrúsok je vlastne náhrada plastového sáčku. Pre mňa lepšia 🙂 Ja som ho využila aj na zabalenie múky do kufra do lietadla (múka bola samozrejme ešte aj v pôvodnom papierovom obale) a cestou späť zas na zbytok cestovín (obal sa roztrhol).

Voskový obrúsok sa dá vraj použiť aj na zakrytie fermentujúcich potravín ako kysnúci chlieb či kefír, keďže (vraj) dýcha. Pre mňa sú tieto potraviny totálne tabu, takže neviem potvrdiť ani vyvrátiť.

A čo vôňa/zápach? Obrúsok podľa mňa pachy potravín nenasáva a opačne? Každý má iný nos, skôr zacítite obrúsok pri rozbaľovaní jedla ako priamo z neho.

Udržiava sa jednoducho, stačí ho vytriasť, zotrieť alebo umyť pod studenou vodou. Nový obrúsok je naozaj ,,nepremokavý”, voda po ňom iba stečie, takže ostáva suchý a dá sa hneď znova použiť. Starý obrúsok môže na niektorých miestach umývaním navlhnúť, nechajte ho schnúť v rozloženom stave.

Voda sa na novom obrúsku drží, je doslova nepremokavý

Najslabšie miesta obrúsku vzniknú používaním v záhyboch, preto ich odporúčam skladať zakaždým inak (ak je to možné) a skladovať čo možno najviac rozložené naplocho. Záleží to aj od látky, mám obrúsok z jemnučkej bavlny a na tom sa sklady netvoria. Alebo ich cez drobný výrazný vzor len nevidím?

Výrobcovia obrúskov väčšinou tvrdia toto:

  • voskový obrúsok nezohrievajte v mikrovlnke a nedávajte ho na teplé miesto ani ho neplňte teplým jedlom (logicky, vosk by sa roztopil)
  • voskový obrúsok neslúži na polotekuté/tekuté jedlo (mám vysvetľovať prečo?)
  • voskový obrúsok nedávajte do mrazničky
  • voskový obrúsok neperte
  • voskový obrúsok vydrží asi rok používania

Za to prvé a druhé sa postavím a k tomu tretiemu poviem asi toľko-najčastejšie skladujem hotové jedlo v mrazničke a áno, dávam tam aj obrúsok. No je to len na obmedzený čas (napríklad ráno dám doma z mrazničky do obrúska, v škole dám v obrúsku do mrazničky a počas dňa zjem), nie že by som v ňom v mrazničke skladovala jedlo napríklad týždeň. Čo sa týka chladničky, toho sa vôbec netreba obávať, tam je mu dobre.

Tak koľko taký obrúsok vydrží? Rok?

Môj obľúbený obrúsok (z látky s muffinmi, ktorá mi pri prvom praní pustila červenú farbu a už to nikdy nezišlo) po roku už vyzerá všelijako, vosk na niektorých miestach už naozaj netvorí súvislú vrstvu, obrúsok je už dosť mäkký a po vytvarovaní nedrží perfektne tvar.

Keďže obrúsky sú súčasťou nového (nového?) bezodpadového trendu (zero waste), nejde mi do hlavy či potom majú ľudia kúpený obrúsok vyhodiť a kúpiť si nový? Ja viem, stále lepšie ako plast na pár použití, ale aj tak?

Ako obnoviť svoj starý voskový obrúsok

Takže ak nie ste ignorant a nemáte obrúsok len ako módnu dekoráciu či na pochválenie sa, dobrá správa: obrúsku môžete pomôcť vydržať dlhšie!

Prvá pomoc je obrúsok znovu medzi dvomi papiermi na pečenie vyžehliť, tým sa vosk rovnomerne rozprestrie a obrúsok je, dovolím si tvrdiť, skoro ako nový. Odporúčam to podľa intenzity používania opakovať aspoň raz za tri mesiace.

Druhá pomoc, keď je už obrúsok naozaj v zlom stave, jednoducho ho znovu navoskovať.

Názorná ukážka
Rozdiel je ľahko viditeľný (špeciálny obrázok pre môjho priateľa-očistil pred fotením rúru ♥, bol zvedavý, ako to dopadne)

Horná časť obrúska (intenzívne používaného, mrazeného) po viac ako roku, medzitým som ho nežehlila a nijak špeciálne sa oň nestarala.
Dolná časť obrúska, na ktorý som naniesla ďalší vosk-stačilo ho veľmi málo, pomohlo hlavne znovu roztopiť pôvodný vosk v obrúsku. Ako nový.

A tu sú všetky moje obrúsky, urobila som si teraz najnovšie mega líškový (60x60cm), tam už mi vošiel aj kilový chlieb. Nie, podľa mňa nepotrebujete 10 obrúskov, to by ste boli iní fanatici (a konzumenti :D). Ale čím viac obrúskov, tým budú menej opoužívané a dlhšie vydržia, no nie?

som aj chlieb upiekla kvôli fotke, aha 😀

Gratulujem, že ste dočítali až sem a ak máte hocičo na srdci (kritiku, poznatok, otázku), budem rada, ak mi napíšete 🙂

Nina

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *